De bergen in je eigen slaapkamer

Jan Van Den Broeck en Niels Plateau dromen van de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Beide halvefondlopers willen er echt alles aan doen om Brazilië te halen. Ze trainen niet alleen keihard, maar investeerden ook in een wetenschappelijk aanpak. Zo sliepen ze vorige maand vier weken samen in eenhoogtetent. Running.be magazine mocht een kijkje nemen in de slaapkamer.

Jan Van Den Broeck en Niels Platteau experimenteren met hoogtetent

Duursporters trekken vaak op hoogtestage naar plaatsen zoals Font-Romeu (Pyreneeën) en Sankt Moritz (Alpen). Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk duidelijk aangetoond dat hoogtestages onder andere het zuurstoftransport en de glucose- en zuurstofopname in de spieren en organen verhogen.

Een hoogtestage heeft echter twee belangrijke nadelen. “In de eerste plaats mag je al snel rekenen op een budget van 2000 euro per persoon”, verteld 800m loper Jan Van Den Broek. “Daarnaast moet je ook rekening houden met een vrij lange periode om te acclimatiseren. Het duurt meestal twee weken vooraleer het lichaam zich heeft aangepast.”

Armstrong, Nys en de Borlées

Een hoogtetent is een alternatief voor de bergen. Lance Armstrong maakte er bijvoorbeeld al veel eerder gebruik van. Ook Sven Nys en de broers Jonathan en Kevin Borlée slapen regelmatig in een hoogtetent of eenhoogtekamer..

Aan een hoogtetent hangt een prijskaartje vast van ongeveer 4500 euro. “Gelukkig is het ook mogelijk om een tent en een bijbehorende generator te huren”, vertelt Van De Broeck. “Dat kost zowat 125 euro per week. Voor een traditionele kuur van vier weken kom je dus uit op een investering van zowat 500 euro.”

In onze vaderlandse atletiek zijn er wel meer sporters die ermee bezig zijn, maar velen doen er nogal geheimzinnig over. Halvefondlopers Jan Van De Broeck en Niels Platteau hebben zonet hun eerste ervaring achter de rug, en nodigden running.be magazine met plezier uit in hun hoogtetent.

6 Januari, net na het ter perse gaan van dit magazine, stond met rood aangestipt in de agenda van Jan Van Den Broeck.  Tijdens het provinciaal kampioenschap in Gent wou hij namelijk de limiet halen op de 800 meter voor het EK Indoor, dat begin maart 2013 in het Zweeds Göteborg plaatsvindt. De atleet van Lebbeekse Atletiek Toekomst hoopte naast de steun van zijn ploegmaat Niels Plateau ook te rekenen op de gunstige effecten van zijn allereerste experiment met een hoogtetent.

In december hebben Jan en Niels namelijk vier weken lang het bed en de hoogtetent gedeeld.  Over het tweepersoonsbed van Jan kwam er een constructie die veel weg heeft van een partytent, met dat verschil dat de hoogtetent helemaal luchtdicht is. In een aanpalende kamer kreeg de bijhorende generator een plaatsje. Die blaast de zuurstofarme lucht in de tent. “Om de kabel van de ene kamer naar de andere kamer te krijgen, moesten we zelfs een hoekje van de deur afzagen”, lacht Niels.

Het duurt ongeveer twee uur vooraleer het zuurstofgehalte in de tent is gezakt tot op het gewenste niveau. Via een knop aan de generator kan dat geregeld worden. Dan gaat de rits open en duiken Jan en Niels vliegensvlug de tent in.

Ze proberen minstens 12 uur per dag in de hoogtetent te vertoeven. “Meestal kruipen we rond 22 uur in onze tent en we blijven erin tot 8 uur ’s morgens. Soms ontbijten we daar ook. Op die manier komen we al aan een verblijf van 10 uren. Overdag doen we dan meestal nog een powernap van een tweetal uurtjes”, vertelt Jan, Vindt zijn vriendin het niet vervelend dat hij vier weken lang het bed deeldt met iemand anders? “Absoluut niet. Mijn vriendin, meerkamster Marjolein Lindemans, is zelf ook een topsporters, waardoor ze dit beter begrijpt.”

Het mysterie van de verdwenen auto.

Voor beide atleten was het tijdens de eerste dagen in de tent serieus aanpassen geblazen. Vooral voor Niels, die niet in zijn eigen bed sliep. Bovendien maakt het toestel continu een blazend geluid. “Maar dat belet me niet om de slaap te vatten”, reageert Platteau. “Het geluid doet denken aan de golfslang van de zee en dat is rustgevend. Ik probeer dan op hetzelfde ritme adem te halen en zo val ik heel gemakkelijk in slaap.”

In een aflevering van het televisieprogramma Man bijt hond verklapte collega-atleet Kristof Van Malderenvorige zomer dat hij in die tent soms heel bizarre dromen kreeg. Zo herinnerde hij zich nog een droom waarbij hij in zijn omgekeerde tent ronddobberde in de oceaan. Jan en Niels herkennen het gevoel. “Je droomt veel intensiever, het is precies veel echter”, vertelt Platteau.

Ook overdag laten de gevolgen van de hoogtetent zich soms voelen. “ Ik studeer in Gent en tijdens de eerste week van ons experiment had ik een bizar voorval. Zoals elke ochtend had ik mijn auto in de buurt van de school geparkeerd. Toen ik enkele uren later buitenkwam, was ik precies helemaal weg van de wereld, want ik vond mijn auto niet meer terug. Pas na een halfuur zoeken, kon ik eindelijk vertrekken”, aldus Niels Platteau.

En er zijn nog andere neveneffecten. “Inderdaad”, lacht Jan Van Den Broeck. “Sinds ik bij Niels slaap, worden iedere nacht al mijn dekens afgepakt.”

Braziliaanse vlag

Of het experiment met de hoogtetent de gewenste resultaten oplevert, moest voor het eerst blijken op 6 januari. Dat er een impact is, werd al tijdens de eerste dagen duidelijk. “Vooral de eerste week was lastig”, vertelt Niels Platteau. “Je wordt vroeger wakker en je bent meteen ook klaarwakker. Tegen de middag kreeg ik dan telkens een klopke. Ook op training merkten we de impact van het slapen in de hoogtetent. Het lukte wel om onze tempo’s te lopen, maar dat beetje extra ontbrak duidelijk. Maar na twee weken voelden we ons elke dag sterker worden.”

Als de resultaten meevallen, zullen Jan en Niels in 2013 ongetwijfeld doorgaan met hun hoogtetent. Misschien dat ze er tegen dan zelfs eentje aankopen. Niels mikt in de eerste plaats op het EK voor beloften (11-14 Juli in het Finse Tampere). Zowat een maand later wil Jan schitteren op het WK in Moskou).

Maar het ultieme hoofddoel ligt nog een stukje verder in de toekomst. De Braziliaans vlag in de kamer verwijst daar nadrukkelijk naar. Zowel Jan en Niels willen namelijk in 2016 naar de Olympische Spelen in Rio en daar hebben ze alles voor over. “als het niet lukt, dan zullen we ons achteraf niets kunnen verwijten”, zegt Van Den Broeck, die tegen dan toch nog een tweetal seconden van zijn besttijd moet zien af te knabbelen.
Voor Niels is de uitdaging nog een pak groter, want hij moet nog veel meer progressie maken, maar hij is ook jonger. “Ik ben ervan overtuigd dat het kan en we gaan er alles aan doen om die droom te verwezenlijken. We laten niets aan het toeval over. Zo ga ik tot 2016 in principe geen alcohol meer drinken. Of toch bijna geen druppel. Als Jan begin Januari op champagne trakteert als hij de limiet loopt, zal ik toch even proeven.”

Dit artikel is gepubliceerd in het Running.be magazine.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.